Home ЗА НАС КРАТКА ИСТОРИЯ
КРАТКА ИСТОРИЯ НА РАЗВИТИЕТО НА ЮНГИАНСКАТА ПСИХОЛОГИЯ В БЪЛГАРИЯ PDF Печат Е-поща
Автор: Administrator   
Понеделник, 07 Юни 2010г. 12:21ч.

 


1991
 г - Среща на д-р Томас Кирш, президент на Международната Асоциация по аналитична психология с д-р К. Байчинска в Будапеща

1992 г. - Създаване на група за юнгианска психология в Софияот 6 психолози и психиатри, с ръководител д-р К. Байчинска, Институт по психология, БАН

1993 г.- Плевенското издателство Евразия-Абагар публикува първия български превод на Юнг «Избрано» (виж списъка на всички български преводи на Юнг)

1992-1996 г. - Първи етап в развитието на групата за юнгианска психология в България . Редовни сбирки на теоретичния семинар (водещ д-р Красимира Байчинска)

1996 г.- трансформиране на теоретичния семинар в група за себеразвитие (водещ Красимира Байчинска)

1996-1998 г. – Втори етап в развитието на групата за юнгианска психология в България. Ежеседмични сбирки на групата за себеразвитие. Практическа работа със сънища, насочено въображение, приказки, картини, и др.

1998 г. – кандидатствуване за статус на развиваща се група към Международната асоциация за аналитична психология (МААП)

1999-2000 г.  Трети етап в развитието на юнгианската психология в България. Провеждане на работни семинари на участници в групата върху основните архетипи, съчетаващи теоретичен и преживелищен материал. Всички участници подготвят поне по 1 семинар по групи от 2-3 участници.

1999 г. – курс лекции на д-р К. Байчинска в НБУ – „Психика, несъзнавано и индивидуация”

1999 г. – първи еднодневен уъркшоп и публична лекция на юнгиански аналитик в София - Наоми Ловински, аналитик от Сан Франциско, САЩ

2000 г. – посещение на групата от президента на МААП, д-р Луиджи Зоя и придобиване на статус „развиваща се група” към МААП. Проведен е еднодневен уъркшоп и публична лекция.

2001 г. – юридическа регистрация на групата по аналитична психология като „Българско Общество ”К.Г.Юнг” (председател на УС – д-р Байчинска, членове на УС – Теодора Петрова, Кристин Разсолкова.)

2000-2007 г. – Четвърти етап в развитието на юнгианската психология в България като развиваща се група към МААП.Изпълнение на програми за културен обмен и професионално обучение в аналитична психология и психотерапия, с финансовата подкрепа на МААП (за повече подробности виж списъка на обучителни събития на БОЮ)

2001 г. – уъркшоп на Рина Порат, юнгиански аналитик от Израел, първото свързващо лице на БОЮ с МААП

2002–2004 г. – Председател на УС – Теодора Петрова, членове на УС Кристин Разсолкова, Светлана Николкова, Петя Хорозова, Светлана Желева.

2003 г. – провеждане на международна конференция, с финансовата подкрепа на МААП. “Пресътворяване на света. Трансформативната сила на изкуствата и играта в психотерапията”. В нея взеха участие повече от 100 юнгиански аналитици и арт-терапевти от повече от 12 страни – Англия, САЩ, Щвейцария, Германия, Израел, Бразилия, Полша и др. Пред. на орг. комитет – Теодора Петрова, кандидат-аналитик, председател на БОЮ (2002-2004)

2004 г. - шестмесечна визита на д-р Анет Лоу, австралийски аналитик в София. Тя води лична анализа, индивидуални супервизии, провежда курсове лекции в НБУ и БОЮ, изнася публични лекции.

2004 г. - Сертифициране на първата българска аналитичка – Теодора Петрова, индивидуален член на МААП

2000 – 2004 г. - изпълнение на програма за културен обмен между БОЮ и Института „К.Г.Юнг в Цюрих „София: 2000-2004”. Проведени са 7 тридневни уъркшопа от юнгиански аналитици от Цюрих.

От 2004 г. до 2006 г. БОЮ – Председател на УС Валерия Дилова, членове на УС Ани Коцева, д-р Владимир Симов.

2005-2007 г. - изпълнение на програма за обучение със съдействието на МААП, включваща лична анализа, индивидуални и групови супервизии, уъркшопи, семинари, лекции и др. В програмата участвуват юнгиански аналитици от Австрия, Германия, Израел, Гърция и Щвейцария и др.

2006 г. – смяна на името –“Българско общество по аналитична психология – К.Г. Юнг”- БОАП

2006 г. – Председател на УС –д-р Светлана Николкова, членове на УС - Александра Найденова, Надежда Малинова.

2006 г. – избор на комисия по обучителна програма за юнгиански терапевти –Председател Красимира Байчинска, членове - Петя Хорозова, Светлана Николкова.

2007 г. – Пети етап в развитието на юнгианската психология и психотерапия в България.

Октомври 2007 г. - Откриване на 4 годишна обучителна програма за юнгиански психотерапевти, със съдействието на МААП, свързващото лице на БОАП с МААП д-р Ерел Шалит, д-р Хелга Томас, д-р Андреас фон Хайдволф и др. юнгиански аналитици. Предстои сертифициране на първите български юнгиански психотерапевти.

2009

УС: председател - Светлана Николкова, членове - Александра Найденова и Радосвета Вардева

КОС : председател – Петя Хорозова, членове – Красимира Байчинска, Светлана Николкова

II-ра национална конференция по аналитична психология в България. Прием на нови студенти в програмата.

 

2011

УС: председател – Петя Хорозова, членове – Катерина Илиева, Катюша Павлова

КОС: председател – Светлана Николкова, членове – Анета Кирова, Ани Коцева, Красимира Байчинска, Надежда Витанова.

III-та национална конференция по аналитична психология в България. Прием на нови студенти в програмата.

Последна промяна от Четвъртък, 07 Февруари 2013г. 17:34ч.
 
Main page Contacts Search Contacts Search